Bek & Verburg

"Een begrip voorinzameling van scheepsafval"

De Rotterdamse haven is de grootste van Europa en draait 24/7 door. Reusachtige schepen worden gelost en geladen aan de kades, om het achterland te voorzien. Met het Havenbedrijf Rotterdam als voortrekker in de transitie naar duurzame energie en digitalisering ligt er een ambitie om de haven nog schoner en efficiënter te maken.

Een andere voortrekker in de haven, vind je midden in de Botlek. Hier is Bek & Verburg gevestigd, een begrip voor inzameling van scheepsafval. Een indrukwekkend kleurenspel aan meters hoge bergen van scheepsnetten, -touwen en overige materialen worden hier gesorteerd en hergebruikt.

Berg scheepstouwen

Op schepen worden materialen gebruikt die extreme invloeden kunnen doorstaan. De kracht van de zee, het zout in het water of een hevige storm mag minimaal effect hebben.  Dat is een eigenschap die Schrootmeester aanspreekt.

"Om tijdloze meesterwerken te maken die een generatie mee gaan, zijn immers betrouwbare materialen nodig. "

Container gebruikt staal

Vanuit het partnership met Bek & Verburg mag Schrootmeester oude scheepsonderdelen gebruiken voor het vervaardigen van interieurinrichting. Nieuwe grondstoffen zijn hierdoor minder nodig en bovendien hebben de maritieme materialen prachtige karakteristieke gebruikssporen die duiden op historie.

Voor de binnen en buitentafels van de collectie Afgemeerd worden scheepsnetten gebruikt die bij Bek & Verburg vandaan komen. De wereld over gereisd, meters hoge golven getrotseerd en nu dienen deze sterke witte netten om tijdschriften en andere spullen onder het tafelblad op te bergen.