Van Hameren houthandel

"Wij maken hout weer geschikt voor een tweede leven"

Houtbewerking is al zo oud als de mensheid. Jagers vervaardigden gepunte stokken en later zijn de technieken om gereedschap, hulpmiddelen en meubels te maken, steeds vernuftiger geworden. Het werd een ambacht en echte vakmannen schopte het tot Meester. Hedendaags zijn er weinig traditionele ambachtslieden over die houtbewerking tot hun beroep hebben gemaakt. Steeds meer handelingen worden door machines overgenomen. Deze ontwikkeling heeft mede geleid tot enorme schaalvergroting in houtgebruik en wereldwijde ontbossing. Machines gebruiken immers voornamelijk nieuw hout.

Midden in het groene hart ligt het bedrijf Van Hameren houthandel. Al sinds 1980 kopen zij gebruikt hout in en maken dit gereed voor een nieuw leven. Goed hout kan op die manier nog jaren mee. Het gebruikte hout heeft een erkend FSC Recycled keurmerk, daarmee stimuleert Van Hameren Houthandel duurzaam bosbeheer wereldwijd.

Van Hameren houthandel meerpalen

Wanneer stuurmannen hun schip in de haven aanleggen, dan gebruiken zij dukdalven om de trossen aan vast te maken. De dukdalven zijn veelal van het bijzonder harde en duurzame azobé hout gemaakt, om de zware schepen op hun plek te houden.  Dat is een eigenschap die Schrootmeester aanspreekt.

"Om tijdloze meesterwerken te maken die een generatie mee gaan, zijn immers betrouwbare materialen nodig. "

dukdalf meerpaal

Bij Van Hameren Houthandel schaft Schrootmeester de gebruikte dukdalven, ookwel bekend als meerpalen, aan voor het vervaardigen van interieurinrichting. Nieuwe grondstoffen zijn hierdoor minder nodig en bovendien heeft het verweerde hout prachtige karakteristieke gebruikssporen die duiden op historie. De meerpalen worden gebruikt voor de vloerlampen van de collectie Afgemeerd. Door schepen aangetikt, meters hoge golven, wind en regen doorstaan en nu als stoer pronkstuk in menig interieur te aanschouwen.