Ik ben Robin. Een maker met een passie voor creëren.
Van gebruikte materialen die al een leven achter de rug hebben, maak ik tijdloze meesterwerken die generaties mee gaan.

Van afval naar design

Het grootste deel van de meubels die je in een interieurwinkel vindt, is nieuw. We halen grondstoffen uit de aarde om producten te maken. Die producten worden vaak te snel weer afgedankt en als afval gestort of verbrand. Dat kan anders! Door creatief naar voorwerpen en materialen te kijken, is waanzinnige wooninrichting te realiseren. Ik experimenteerde met de vraag ‘wat kan je er nog meer van maken?’

"Als we zuiniger zijn op betrouwbare materialen als metaal of hout, dan kunnen deze nog jaren dienst doen in nieuwe ontwerpen."

Daarom worden de meesterwerken van Schrootmeester vervaardigd uit reeds gebruikte basismaterialen. Juist de gebruikssporen geven een product karakter. Je haalt een stukje geschiedenis in huis. Net die kleine imperfectie, de kras of het deukje, vertelt een verhaal van de tijd voordat jij de eigenaar werd.

 

Berg scheepstouwen

Samen werken aan minder verspilling

Schrootmeester benut de potentie van afval en werkt samen met partners om verspilling van goede materialen tegen te gaan. In veel productie- en gebruiksprocessen ontstaat afval. Afval als gevolg van testproductie, afgekeurde producten door afwijkingen of slijtage door gebruik. Hierdoor ontstaan continue reststromen van hoogwaardig kwalitatieve producten die zich uitermate goed lenen als basismateriaal voor de unieke interieurprojecten van Schrootmeester. Zo wordt ook het afval optimaal benut. Materiaal recyclen is dan niet nodig, het wordt volledig hergebruikt. Dit is een verantwoorde productiewijze zonder concessies te doen op kwaliteit en stijl.

Interieur met een verhaal

De creaties van Schrootmeester hebben een minimalistische stijl. De gebruikte materialen blijven herkenbaar en de interieurinrichting heeft een puur en industrieel design. 

Upcyclen

De interieurinrichting van Schrootmeester is handgemaakt, met passie en liefde voor het materiaal. Veelal vervaardigd uit duurzaam hout, staal of leder want dat gaat langer mee. De gebruikte materialen blijven herkenbaar en grotendeels intact. Door herdefiniëring van functie en combinatie van voorwerpen neemt de kwaliteit en waarde van het eindproduct en de afzonderlijke materialen toe. Dit proces heet upcyclen. Het is een bijzonder duurzame manier van productie en leidt met een beetje verbeelding tot verrassend stijlvolle resultaten.  

VIOD veren

Steeds een beetje beter

Het doel om minder te verspillen is een leerproces. De collecties van Schrootmeester hebben een minimalistisch design en bevatten zo min mogelijk bevestigingsmaterialen, less is more. Soms is het echter onpraktisch, onhygiënisch of doet het afbreuk aan de kwaliteit om gebruikte bevestigingsmaterialen in te zetten voor producten en krijgt nieuw de voorkeur.  Ook Schrootmeester kan hier nog stappen in maken, maar door constant de vraag te stellen “kan dat ook anders?” zijn er steeds minder nieuw geproduceerde materialen nodig. 

Onveerstaanbaar hanglamp